Biography

Hij schreef zijn eerste liedje in 1976, vlak voor dat de punk in Nederland hem de weg naar het podium wees. Hij stond op zijn 18de in het voorprogramma van The Jam in Paradiso. Hij won op een haar na de Grote Prijs van Nederland (The Big Easy ’92) en debuteerde uiteindelijk met een opmerkelijk ‘Americana’ album (Little of a Romeo’) in 2004. Hij stak de oceaan over om te touren in de V.S. en nam aldaar een aantal liedjes op voor zijn tweede plaat. Zeven jaar na ‘Sweet Oblivion’ is er eindelijk weer een plaat van singer-songwriter Eric Devries. ‘Seven years of bad luck’ of een geval van ‘life is what happens while your busy making other plans’? Devries spreekt via zijn liedjes. ‘Close to Home’ heet zijn derde solo cd en het is wellicht zijn meest biografische tot nu toe. Liefde, leven, dood, afscheid en opnieuw beginnen. Spijt en excuses of juist de viering van het leven. Grote thema’s die Devries aansnijdt met goed gevoel voor woord en humor, soms persoonlijk, soms tongue in cheek. Vooral ook over de relatie tussen man en vrouw. Reizen is een ander groot thema in de liedjes van Devries. Zo bezingt hij onder meer zijn geboortestad Amsterdam, verhaalt over het wel en wee van een singer-songwriter en neemt je mee op een road-trip langs Tulsa, Birmingham en Jeruzalem. Samen met producer BJ Baartmans heeft Devries een klassiek album afgeleverd in de traditie van singer-songwriters uit de jaren ’70 maar die volledig van het hier en nu is.


German bio
Im Juni 2014veröffentlichte der niederländische Singer/Songwriter ERIC DEVRIES sein drittes Album „Close to Home“. Das Album schildert eindrucksvoll eine Reise durch das Leben mit all seinen Facetten. Es erzählt einerseits von Liebe und Hoffnung, andererseits aber auch von Abschied durch Trennung oder Tod.
ERIC DEVRIES‘ Songsprache ist Englisch, sein Instrument die Gitarre. Der in Utrecht lebende Musiker hat das gewisse Etwas, das seinen Songs rundum Tiefe und Glaubwürdigkeit verleiht. ERIC DEVRIES ist einer der renommiertesten und gefragtesten Musiker der niederländischen Americana-Szene. Er ist Mitglied des Singer/Songwriter Kollektivs „Songwriters United“ um B.J. Baartmans und außerdem Veranstalter einer Konzertreihe („Ramble on…“), in deren Rahmen er Künstlern aus aller Welt in Nijmegen, Utrecht und Amsterdam ein Forum bietet.
Mit seiner eigenständigen Mischung aus Folk und Blues, seinem exzellenten Finger-Picking, seinen ehrlichen, anspruchsvollen Texten schafft es ERIC DEVRIES immer wieder sein Publikum gleichermaßen zu berühren und zu unterhalten.

Eric Devries was ooit frontman van de Amsterdamse band ‘The Big Easy’ waarmee hij in ‘92 de tweede plaats behaalde in de Grote Prijs van Nederland. De band werd geroemd vanwege de songs en teksten van Devries en viel op door de drie-stemmige zang en de combinatie van akoestisch en elektrisch gitaar. Met ‘The Big Easy’ speelde Devries in het nederlandse clubcircuit, op festivals en voor diverse radioprogramma’s. Na deze periode speelde hij een tijd gitaar in de Neder-landstalige rootsband ‘Bengels’ en vormde jarenlang een singer-songwriter duo met BJ Baartmans.
Het langverwachte debuut van de geboren Amsterdammer, de cd ‘Little of a Romeo’ (2004) wordt in de pers zeer goed ontvangen. Devries nestelt zich direct in de top van de nederlandse singer songwriter scene. Met zijn finger-picking gitaarstijl beweegt Devries zich tussen ‘americana’, folk en alt. counrtyrock.

Eric Devries

@ Meneer Frits, Eindhoven

In December 2007 verschijnt de tweede cd van Eric Devries op Inbetweens Records. ‘Sweet Oblivion’ is grotendeels opgenomen met zijn nieuwe band ‘The Easy’ met Alan McLachlan (o.a. The Scene / Sjako) op gitaar, Bartel Bartels (Prof. Nomad) op bas en producer Stephan van der Meijden (Big Easy, Pawnshop) op drums. ‘Sweet Oblivion’ opent met de single ‘Lose Myself’, countryrock met pedal steel en eindigt 12 liedjes later met de ballad ‘Don’t You Think it’s Time’. Devries is er in geslaagd op deze plaat een brug te slaan tussen zijn meer verstilde kant en zijn werk met band. ‘Sweet Oblivion’ krijgt vijf van de vijf sterren in muziekmagazine ‘Revolver’ en wordt geprezen als beste countryrock van eigen bodem in 2007. Een volwassen opvolger na een opvallend debuut. Evenals op ‘Little of a Romeo’ bevat ‘Sweet Oblivion’ bijzondere bijdragen van gastmuzikanten als BJ Baartmans (gitaar), Jelka van Houten (zang), Harrie Brekelmans (pedal steel), Gene Williams (gitaar) en Don Morris (bass). De songs met band worden op de cd aangevuld met de zogenaamde ‘Tulsa Tapes’, drie songs die Eric opnam in de studio van Gene Williams in Tulsa, Oklahoma tijdens zijn eerste Amerikaanse tour.

In 2008 wordt ‘Lose Myself’ op single uitgebracht en staat Devries op de Uitmarkt in Amsterdam en is te gast bij verschillende radioprogramma’s. Ook een tweede Amerikaanse tournee volgt. Devries tourt twee weken met lokale musici en speelt als gast bij een tribute concert ter nagedachtenis aan singer songwriter Bob Childers in Cain’s Ballroom in Tulsa. Ook in 2009 wordt de oversteek gemaakt en speelt Devries o.a. op het ‘Woody Guthrie festival’ in Oklahoma.
Sinds 2010 is Eric Devries organisator en host van een serie singersongwriter concerten in ‘the cutest little venue in town’, in Nijmegen. Tijdens deze luister-concerten ontvangt Devries om de veertien dagen een singer-songwriter als gast, van over de hele wereld. Met ingang van Oktober 2011 wordt de ‘Ramble on..’ uitgebreidt met een avond in Utrecht. (zie www.rambleontuesday.nl )
Naast zijn solocarriere maakt Eric Devries ook deel uit van het singer-songwriters collectief ‘Songwriters United’,waarmee hij in 2005 een ‘live’ DVD uitbrengt en vervolgens in 2007 tevens een eerste gezamenlijke cd ‘Another round with…Songwriters United’. Met dit collectief staat Devries in 2010 in verschillende theaters in het land.

Ook is Eric Devries betrokken bij verschillende projecten zoals The Sidewalk Experience (Oerol), The Subterranean Outlaws (Dylan Tribute), Hidden Agenda (o.a Parade), The Old Brown Shoes (late Beatles tribute).