‘Close to Home’

The Musicians:
Eric Devries: vocal & acoustic guitar
Sjoerd van Bommel: drums & percussion,
BJ Baartmans: bass, electric guitar, mandolin, banjo, dobro, some piano & backing vocals,
Janos Koolen: electric guitar, ukelele, mandolin, dobro, 8-string guitar, banjo,
Rob Geboers: piano & hammond organ,
Kim de Beer: violin
Henny Groot Antink
: backing vocal,
Special guests on ‘One More Try’: Anna Coogan: vocal, JD Foster: electric guitar

Sjoerd, Eric, BJ & Janos
@ Studio Wild Verband (pic. A. Bagen)


Eric Devries – ‘Close to Home’ (Continental Europe CECD52)

Hij schreef zijn eerste liedje in 1976, vlak voor dat de punk in Nederland hem de weg naar het podium wees. Hij stond op zijn 18de in het voorprogramma van The Jam in Paradiso. Hij won op een haar na de Grote Prijs van Nederland (The Big Easy ’92) en debuteerde uiteindelijk met een opmerkelijk ‘Americana’ album (Little of a Romeo’) in 2004. Hij stak de oceaan over om te touren in Oklahoma en nam aldaar een aantal liedjes op voor zijn tweede plaat. Zeven jaar na ‘Sweet Oblivion’ is er eindelijk weer een plaat van singer-songwriter Eric Devries. ‘Seven years of bad luck’ of een geval van ‘life is what happens while your busy making other plans’? Devries spreekt via zijn liedjes. ‘Close to Home’ heet zijn derde solo cd en het is wellicht zijn meest biografische tot nu toe. Liefde, leven, dood, afscheid en opnieuw beginnen. Spijt en excuses of juist de viering van het leven. Grote thema’s die Devries aansnijdt met goed gevoel voor woord en humor, soms persoonlijk, soms tongue in cheek. Vooral ook over de relatie tussen man en vrouw. Reizen is een ander groot thema in de liedjes van Devries. Zo bezingt hij onder meer zijn geboortestad Amsterdam, verhaalt over het wel en wee van een singer-songwriter en neemt je mee op een road-trip langs Tulsa, Birmingham en Jeruzalem. Samen met producer BJ Baartmans heeft Devries een klassiek album afgeleverd in de traditie van singer-songwriters uit de jaren ’70 maar die volledig van het hier en nu is.
De band bestaat uit muzikanten met wie Devries en Baartmans zeer regelmatig ‘live’ optreden en dat maakt dat de plaat ademt en leeft. Devries is de afgelopen jaren bezig geweest met het organiseren van kleinschalige luisterconcerten met singer-songwriters en, vooral ook heel veel ‘live’ optreden. Hij ontving als host grote én kleine namen vanuit alle wind-streken en deelde met hen het podium. Devries maakte in de jaren ’90 furore met zijn band The Big Easy (Grote Prijs) en werd destijds al geroemd voor zijn songs en teksten. Hij tourde drie keer solo in de V.S. Samen met het singer-songwriter collectief Songwriters United maakte hij een DVD en cd en trad hij op in kleine theaters. In de pers omschreven als van internationale klasse.

Janos, Eric, Sjoerd & BJ
(A. Bagen)

Discografie:
Little of a Romeo’ 2004 (EPrecords)
‘Sweet Oblivion’ 2007 (Inbetweens)
‘Another round with… Songwriters United’ 2008 (Inbetweens)
‘Close to Home’ 2014 (Continental Records Europe 52)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>